Recepten

Gerecht informatie
Type gerecht         : Hoofdgerecht
Bereidingstijd       : 20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid : Goed
Aantal personen  : 4 personen
Energie                   : 505 kCal | 2120 kJ


Bereiding
Kook de aardappelblokjes in een flinke bodem water in 10-15 minuten gaar.
Wrijf de rode ponen rondom in met zout, peper, paprikapoeder en olijfolie.
Bak de ponen in een hete grillpan in 12-16 minuten rondom mooi bruin en gaar.
Fruit de ui in een steelpan met 1 eetlepel olijfolie zachtjes glazig.
Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer ze met de melk en 1 eetlepel olijfolie tot een smeuïge puree.
Voeg hand voor hand de andijvie toe en verwarm de stamppot tot de andijvie begint te slinken.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Schep de andijviestamppot op borden en zet de rode ponen ernaast.
Schep de uien over de stamppot.

 

Ingrediënten

  • 4 rode ponen, panklaar
  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 3-4 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 150 ml melk
  • 400 g panklare andijvie

Voedingswaarden (per 100 gram onbereid product) :

  • 575 kJ
  • 137 kCal,
  • 6 g vet,
  • 20 g eiwit

Gerecht informatie

Type gerecht         : Ovengerecht
Bereidingstijd       : 20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid  : Goed
Aantal personen   : 4 personen
Energie                : 380 kCal


Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 C.
Snijd de uitjes in ringen en de champignons in plakjes. Smelt de boter en 'roer'bak hierin de uiringetjes en champignons 3 minuten. Roer de bloem erdoor en laat het geheel even pruttelen. Voeg vervolgens het citroensap toe en beetje bij beetje en al roerende de melk en slagroom. Laat de saus 3 minuten zachtjes koken. Roer de mosterd erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
Spoel de kabeljauwfilet af onder de koude kraan en snijd de vis in stukken van ca. 10 cm. Leg de stukken kabeljauw naast elkaar in een ovenvaste schaal, bestrooi de vis met wat zout. Schep de saus erover en bestrooi het gerecht met de amandelen. Laat de vis in de hete oven in 20 minuten gaar worden. Als de amandelen dan nog niet bruin zijn, kunt u de schotel even onder de hete grill zetten. Lekker met aardappelpuree en sperziebonen. Magnetron: Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin en houd ze apart. Gebruik een ronde magnetronschaal. Laat de vis in de saus afgedekt op half vermogen gaar worden: 7-9 minuten, afhankelijk van de dikte van de stukken vis; hoe dikker hoe langer. Draai de schaal (indien de magnetron niet is voorzien van een draaiplateau) tussentijds 3x. Strooi de amandelen er vlak voor het serveren overheen.


Ingrediënten

  • 600 gram kabeljauwfilet
  • 2 bosjes lente-uitjes
  • 250 gram champignons
  • 25 gram boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 dl melk
  • ½ dl slagroom
  • 2 eetlepels (dragon)mosterd
  • 75 gram geschaafde amandelen
  • zout en peper

Voedingswaarden (per 100 gram onbereid product) :

  • 344 kJ
  • 82 kCal,
  • 1 g vet,
  • 18 g eiwit

Gerecht informatie

Type gerecht          : Hoofdgerecht
Bereidingstijd        : 20 - 30 min.
Verkrijgbaarheid   : maart t/m november (kuitvrije periode)
Aantal personen    : 4 personen
Energie                    : 290 kCal | 1220 kJ

Bereiding

Wrijf de scholfilets in met zout en peper en besprenkel ze met 2 eetlepels sinaasappelsap. Laat de filets zo 10 minuten liggen. Meng de bloem in een diep bord met paprikapoeder en komijn. Wentel de scholfilets door het bloemmengsel.Verwarm de ovengrill voor. Verdeel de tomaatjes in een bakblik. Bestrooi ze met zout en peper en schep ze om met een eetlepel olijfolie. Schuif het bakblik 15 cm onder het hete grilelement en rooster de tomaatjes in 8 minuten gaar. De velletjes springen dan open. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de scholfilets in 4-6 minuten goudbruin en gaar, keer de filets halverwege voorzichtig met een brede spatel. Leg de scholfilets op een bord en houd ze warm in de uitgeschakelde oven. Roer de paprikapuree en de rest van het sinaasappelsap door het bakvet en warm de saus al roerende door. Breng de saus op smaak met wat zout en peper. Serveer de scholfilets op warme borden. Schep de saus erover en leg de trosjes tomaatjes op de filets. Lekker met couscous of pasta en sperziebonen.

Ingrediënten

  • 600 g scholfilet (4 grote filets of 8 kleine filets)
  • versgemalen zwarte peper
  • sap van 1 sinaasappel
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 theelepels komijn
  • 250 g tros kerstomaatjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels paprikapuree (avjar)

Voedingswaarden (per 100 gram onbereid product) :

  • 348 kJ
  • 83 kCal,
  • 2 g vet,
  • 18 g eiwit

Gerecht informatie

Type gerecht            : Hoofdgerecht
Bereidingstijd          : < 20 min. Verkrijgbaarheid    : Goed Aantal personen    : 2 personen Energie                     : 1300 kCal | 5460 kJ

Bereiding

Spoel de zalmfilets af onder koud water en dep ze goed droog. Bestrijk de zalmfilets met olie en laat ze minstens 10 minuten op kamertemperatuur komen. Kook de pasta beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing. Verwarm intussen een grillplaat of grillpan tot deze gloeiend heet is. Hak de hazelnoten grof en rooster ze goudbruin in een droge koekenpan. Schaaf de Parmezaanse kaas in flinterdunne plakjes. Pel en snipper de ui. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en fruit de ui even aan. Voeg de spinazie toe en laat de blaadjes op hoog vuur al omscheppend slinken en het vocht verdampen. Schep de room en gorgonzola erdoor. Laat de kaas al roerende smelten. Rooster de zalmfilets in ca. 5 minuten op de grillplaat, keer ze halverwege. Giet de pasta af en schep de pasta en de noten door de spinazie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de pasta in twee warme diepe borden, verdeel de Parmezaanse kaas erover en leg de zalmfilets erop. Maal er zout en peper boven.

Ingrediënten

  • 2 zalmfilets (à 150 gram)                               
  • 3 eetlepels olie
  • 200 gram brede lintpasta of penne
  • 50 gram blanke hazelnoten
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1 ui
  • 600 gram verse spinazie
  • 1 dl slagroom
  • 50 gram gorgonzola
  • zout en peper

Voedingswaarden (per 100 gram onbereid product) :

  • 911 kJ
  • 217 kCal,
  • 14 g vet,
  • 19 g eiwit